Božićna bajka, Nada Iveljić

Objavio hrast 1 Comment

DOWNLOAD (verzija uključeno: 2)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Nada Iveljić rođena je 1931. u Zagrebu, gdje je završila I. klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet. Radila je kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u gimnaziji i osnovnoj školi, a bila je i urednica časopisa za djecu Radost.

Od 1954. piše pjesme, pripovjesti i dužu prozu za djecu.

Objavila je osam knjiga poezije, zbirke novela Crna roda, Arijadnina nit i Miljenici svilene djevice, roman Bijela kopriva, više od četrdeset knjiga i niz slikovnica za djecu, te više igrokaza, radio i TV-igara za odrasle i djecu.

Napisala je mnoge članke u časopisima, a uvrštena je u gotovo 20 antologija.

Mladim čitateljima poznata je prije svega kao autorica brojnih knjiga za djecu i slikovnica. Doprinos suvremenoj hrvatskoj književnosti za djecu dala je pričama iz autentičnog dječjeg svijeta s blagim pomakom prema fantastici. Uspješna je bila u kraćem pripovjedačkom žanru za djecu pa su mnoge njezine pripovijesti postale dio školske lektire za mlađu dob.

Nagradu Grigor Vitez primila je 1972. za zbirku priča Šestinski kišobran i 2000. za bajku Zemljina dječica, a 1985. nagradu Ivana Brlić Mažuranić za knjigu Dođi da ti pričam.

 

Božićna bajka

 

Mjesto radnje:

Hrvatska

Vrijeme radnje:

Ratno doba

Ideja:

Kad postoji dobra volja sve se može učiniti za sreću drugih.

Glavni likovi:

Zvijezda Večernjica
Stric Mjesec

Sporedni likovi:

Ljudi – veseli, kupuju darove
Šumske životinjice – jeleni, srne, zečevi, ježići, krtice, žune,
voluharice, sove, medvjed, lisice, vjeverice
Borić
Djed Ivan

Kratki sadržaj:

U jednom selu crkvica je pogođena granatom. Nad crkvicom je vladala pustoš, nije bilo nikoga, ranjena je i treba je popraviti. Zvijezda Večernjica i stric Mjesec pozvali su šumske životinjice da pomognu obnoviti razrušenu crkvicu. Svi su došli. Načinili su ljestve i noseći kamen po kamen zazidali onu strašnu rupu. Mjesec je želio da radove završe do Božića. Životinjice nisu znale što je Božić, pa im je Večernjica predložila odmor i ispričala im što je Božić. Dok je ona pričala pojavio se borić. Ponudio se da ga unesu u crkvicu i ukrase. Vjeverice su donijele češere i žireve. Netko šapom, netko repom svi su čistili pod. I zvono je bilo potrgano. Večernjica je zamolila da probude medvjeda iz zimskog sna, da im pomogne podići zvono. On je pričvrstio zvono i otišao dalje spavati zimski san. Kad je osvanuo Badnjak sve je bilo gotovo. Svi stanovnici koji su morali otići zbog rata vratili su se u selo. Zvono je zvonilo na polnoćku. Lepršao je snijeg. Životinjice su ponosno promatrale ljude koji su išli u crkvicu. Bile su sretne što su pomogle slavlju. Crkvica je blistala kao dragi kamen. Večernjica je svima poželjela sretan Božić.

One Response to “Božićna bajka, Nada Iveljić”

  1. macoratti Says:
    prosinac 14th, 2012 at 11:45

    molim te printaj

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava