Brada, Janko Polić Kamov

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 1)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Janko Polić Kamov (1886.-1910.) pjesnik je, pripovjedač, dramski pisac i esejist. Živio je boemski, avanturistički i mnogo putovao po Dalmaciji, Crnoj Gori, Italiji te Španjolskoj, gdje je i umro, vjerojatno od kuge. Djela: ”Psovka”, ”Ištipana hartija”, ”Ćaskanja”, Novele i eseji”, ”Sabrana djela”

 

Brada

 

Književni rod: epika

Vrsta djela: novela

Karakterizacija likova:

PISAC:

”Onako suh, visok, obrašten dugom i suhom bradom, s poluprezirnim i suhim usnama, pogrbljena i učena stasa, i s dugim nosom, na kojem umorno počivahu očali.”

Kratak sadržaj:

Novela započinje time kako je pisac obrijao bradu. Govori o tome kako ga je okolina doživljavala dok je imao bradu. Smatrali su ga starijim nego što je uistinu bio, zatim da izgleda ozbiljno i starački te da je slikar i profesor. Djevojke se nisu obazirale na njega. Putovao je mnogo, govorio malo, a čitao uvijek. Šalio se nikad nije. Nakon što se obrijao, osjećao se lakšim. Odlučio je otići na nauke. U vlaku je upoznao djevojku koja mu se odmah svidjela. Nakon nekog vremena rastali su se i svatko je otišao na svoju stranu. Našao je stan i zaljubio se u gazdaričine četiri kćeri. Ubrzo je ostao bez novca, napušten od svih. Smatrao je da je njegovo ”ja” u obrijanoj ili obrasloj bradi. Brada je bila bit njegova života!

”Zbunila se majka priroda i pijana bješe kod poroda: tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša.”
Kamov o sebi

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava