Crni mačak, Edgar Allan Poe

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 4)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Edgar Allan Poe (Boston, 19.1.1809. – Baltimore 7.10.1849.), američki književnik. Roditelje, siromašne putujuće glumce, izgubio je u djetinstvu. Odrastao je na Jugu, u kući trgovca Johna Allana. Osnovno obrazovanje stekao u koledžu u Londonu. Po povratku u domovinu prima se književno – publicističkog posla: piše recenzije, eseje, kritike, pjesme i pripovijetke, drži predavanja, itd. 1827. godine objavljuje prvu zbirku „Tamerlane and Other Pcems“. Uvijek više gladan nego sit, povremeno zapada u teška depresivna stanja te traži spasa u alkoholu i narkoticima. U takvim se prilikama Poeu rodila misao da je poezija ritmičko stvaranje ljepote, koje je samo sebi svrhom, što je realizirao u lirskim ostvarenjima i pripovijestima, koje su često građene na efektima groze, napetosti. U Poeovim djelima, pored razigranosti mašte ima i hladne cerebralne proračunatosti. Poe je po izuzetnom intenzitetu svojih patnja bio kadar da od izbalaniziranih kantelina romantičke škole satka jedan novi čarobni svijet snova i da mu poda stravičnu realnost tragedije. U Poeovo vrijeme, međutim, nije se u SAD-u još formirao ukus koji bi znao ocijeniti njegove vrijednosti. U Europi, originalnost i elementarna snaga Poevova stvaralačkog duha priznate su ubrzo nakog njegove smrti.

 

Crni mačak

 

Kratki sadržaj:

Postajući sve više rob alkohola, junak ove pripovijesti propada i fizički i psihički. U stanjima pijanstva, on zlostavlja i svoju ženu i svog mezimca, crnog mačka, kojeg jednog dana, razdražen grizodušjem hladnokrvno i okrutno objesi. Od tada se njegove nevolje gomilaju. Izgorila mu je kuća, a uza sve to još ga podjaruje prisutnost nekog jednookog crnog mačka posve sličnog njegovom ljubimcu koji ga neprestano prati kao živa uspomena na počinjeno zlodjelo.

Djelo Crni mačak sastavljeno je od niza kratkih priča za koje je sam Poe rekao da prikazuju “smješno dovedeno do grotesnog, stravu natopljenu u užas; duhovitost pretjeranu do burleske i posebnost preobraženu u neobičnost i mistiku”.

Stil pisca:

Mnoge teme i gotovo sav dekor Poeovih priča proizlaze iz konvencija koje su postojale u romantičnoj književnosti njegova vremena, naročito u njenoj „gotičkoj“ struji. Gotička se književnost koristila interesom romantičara za srednji vijek, folklorom i egzotičkim ugođajima: otuda motivi ruševina, starih kula i dvoraca, podzemnih hodnika i tamnica, kostura, sablasti i grobova, demona i vampira. Strah i jeza, užas, smrt i ludilo prevladavaju u svim kratkim pričama. Poeve su teme uglavnom potekle iz njegova osobna iskustva – iz njegovog neobično nesretnog života. Zato je Poe jednom prilikom rekao: „Ako se moja djela i temelje na stravi, tvrdim da strava potječe iz moje duše, da sam tu stravu crpio iz njenih zakonitih izvora i uvijek je vodio samo do njena zakonita ishoda“.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava