Galeb Jonathan Livingston, Richard Bach

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 4)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke  o piscu:

Richard Bach, suvremeni američki pisac rođen je u SAD. Po zanimanju je bio vojni pilot, a bavio se i akrobacijama športskim avionima. Pozornost čitatelja privukao je modernom bajkom Galeb Jonathan Livingston, u kojoj je došla do izraza autorova ljubav prema plavim visinama . U njegovom životu i književnom djelu Richarda Bacha ima mnogo sličnosti s francuskim pilotom i književnikom Antoineom Saint-Exuperyjem i njegovim djelom Mali princ. Tragovi toga djela prepoznaju se i u Galebu Jonathana Livingstona.

 

Galeb Jonathan Livingston

 

Kratki sadržaj:

Daleko na pučini galeb Jonathan Livingston potpuno sam vježbao je letenje. Bio je mlad i htio je potpuno svladati vještinu letenja. Izvodio je akrobacije i letove ali mu baš i nije išlo. Kad je odrastao jato ga je odbacilo zbog njegove vezanosti i predanosti letenju. Nakon izopćenja iz jata upoznao se sa skupinom galebova kojima je cilj isto bio naučiti letjeti. Brzo, ali i dugo je učio od svojeg instruktora. Kad je napokon sve svladao vratio se do obale da bi poučavao mlade galebove koji su bili izopćeni iz jata jer su htjeli naučiti letjeti. Najviše od svih svojih učenika mu se sviđao Fletcher Lynd kojemu je prenio sve svoje znanje. Jonathan je cijelo vrijeme tumačio da nema granica. Fletcher je to shvatio i, kao i Jonathan, naustavio je poučavati mlade galebove.

Analiza glavnog lika:

Galeb Jonathan Livingston

Jonathan je bio vrlo uporan u letenju i pod svaku cijenu je htio letjeti najbolje što može, na tome putu je doživio mnogo neuspjeha ali nije posustajao i to govori o njegovoj upornosti. Jonathan je shvatio smisao života koji je njemu bio glavni zadatak za svladavanje.

Poruke:

„Možemo se izdići iz neznanja, možemo postati umješna, pametna i savršena bića. Možemo biti slobodni! Možemo naučiti letjeti!“

– Svaki čovjek treba imati smisao života, i treba se potruditi da ga ispuni.

„Odgovor je u tome što si ti Jonathane rijetka ptica, jedna među tisućama.“

– Društvo određuje način života i kvalitetu. Danas je jako teško dokazati se kao pojedinac jer su postavljena pravila od kojih nema odstupanja zbog izopćenja iz zajednice i društva.

Dojam o djelu:

Knjiga mi se jako svidjela jer opisuje društvo u samu srž sa svim dobrim i lošim osobinama. Jonathan je u ovoj knjizi oličenje slobode uma, duha i tijela. Ne priznaju se današnje granice i standardi života. Djelo nas uči da trebamo iskoristiti život što bolje i tome da u svakome od nas ima Jonathana. Djelo mi se posebno svidjelo zbog mnogobrojnih poruka. Pisac je u knjizi pomoću Jonathana ostvario svoj san o slobodi. Knjiga ˝Galeb Jonathan Livingston˝ me je podsjetila na djelo francuskog vojnog pilota i književnika Antoniea de Saint Exuperyja i njegovo djelo ˝Mali princ˝ u kojem iznosi svoje razmišljanje o ljudima i njihovim postupcima. Sve u svemu knjiga je vrlo dobro napisana i vrijedi je pročitati.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava