Gost, Vjekoslav Kaleb

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 4)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Vjekoslav Kaleb; romanopisac i novelist; pisao je reportaže, prikaze, članke i filmske scenarije. Bio je urednik nekoliko književnih časopisa, tajnik Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske. Najpoznatija djela su mu: zbirke pripovijedaka «Na kamenju» (1940.), «Izvan stvari» (1492.), «Novele» (1946.), «Kronika dana» (1949.), «Pripovijetke» (1951.), «Smrtni zvuci» (1957.) itd.

 

Gost

 

Vrsta djela:

Novela

Tema:

Neočekivani dolazak gosta – psa

Kratki sadržaj:

Jedne obične večeri dok se obitelj spremala za večeru, na ulazna vrata je zakoračio gost – pas kojeg je prva zapazila Mara. Ne obazirajući se na njega, obitelj je sjela za stol i počela večerati. Pas je sa ulaznih vrata prišao Frani i pomno pratio njegove pokrete žlicom. Kad je Frane to primijetio, žlicom mu odreže komad otvrdnule kaše i baci na pod.
Ugledavši kašu na podu, on se ne pomakne. No kada mu je Mara stavila u drvenu zdjelicu kaše i odnijela u kut kuće, pas polagano ode do zdjele i počne jesti. Nakon toga više nije obraćao pozornost na njihovu večeru.
U to vrijeme uđe susjed Špirkan, zastane na trenutak i upita čiji je to pas. Nitko mu nije odgovorio zato što nitko nije znao. Dok su oni razgovarali o dolasku psa, na vratima se pojavio stari zvonar Markutina. On također primijeti psa i pridruži se ukućanima. Kako su oni diskutirali o psu sve glasnije i glasnije na neki način počeli su se svađati. Nikako nisu mogli odrediti od kuda je taj pas došao i što to znači njegov dolazak. Pas se u taj čas digne, rastegne i protrese se na običan pseći način od glave do repa i krene prema vratima kuće. Vidjelo se vani na mjesečini da je na vratima dvorišta digao nogu, kao sasvim običan pas, smočio prag i nestao u noći.

Analiza likova:

Gost (pas) – Miran, tih, povučen
Frane – Pričljiv, glasan

Citati:

Interijer:

«Ono tvoje sjedi u mračnoj kući pod čađavim gredama: na kladi uz vatru Frane, za niskim stolom miješa
kašu za večeru Mara, a na kovčegu uza zid čuči, vrebajući kao divlja mačka, kuštrava kći.»

Citat opisuje jednu seljačku kuću.

Glavni lik:

«S vrata su gledala dva blaga, pametna oka, mirna i sama kao dvije svijeće na oltaru. To je na vratima stajao ovelik lovački pas prepeličar, duge sive dlake, tankih smeđih ušiju obješenih i priljubljenih uz obraz kao baršunaste krpe. A tih je; svečan bojom se slaže s mrakom, samo mu se oči odvajaju»

Citat opisuje odlazak gosta.

Glavni događaj:

«U taj se čas pas digne. Rastreseno pogleda prisutne: ne čudi se što ih je toliko. Sasvim se vješto protegne, zijevne i otrese čisto na svoj način od glave do repa. Tada najednom dobije poslovan izraz: skoči na pod, pa se uputi u svojem putnom koraku van, ne pogledavši nikoga, niti Franu koji mu je najbliži stajao, skrštenih ruku na prstima kao pred svojim dućanom.»

Citat opisuje odlazak gosta.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava