Hamlet, William Shakespeare

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 6)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

William Shakespeare rođen je 1564. godine u gradiću Stratfordu na Avonu. Osim da je bio jedan od najvećih svjetskih dramatičara, malo se toga zna o njegovom životu. Mlad se oženio i s 23 godine otišao u Londonu gdje je u početku radio beznačajne poslove. Kasnije je postao glumac, pisac, a možda čak i suvlasnik kazališta “The Globe”. Napisao je mnoga djela, ali se zbog nedostatka podataka o njegovom životu sumnja do on nije pisao svoje drame. To bih čak nazvao Shakespeareovim pitanjem. Najjača teorija u prošlosti je bila ona koja je tvrdila da je Shakespeareova djela pisao Bacon. Danas se u njegov opus ubraja 37 djela. Najpoznatije Shakespearove drame su: Romeo i Julija, Mlatački trgovac, Julije Cezar, Na Tri kralja, Kralj Lear, Hamlet

 

Hamlet

 

Kratki sadržaj:
Danski kralj iznenada umire. Njegov brat Klaudije nasljeđuje prijestolje i ženi se njegovom udovicom. Duh kralja se prikazuje kraljevom sinu Hamletu i kazuje mu da ga je Klaudije ubio da bi dobio prijestolje i ženu. Da bi lakše dokazao stričevu krivnju Hamlet odluči glumiti luđaka. Svi na dvoru misle da je to posljedica njegove nestretne ljubavi prema Ofeliji, kći dvorskog savjetnika Polonija. Kada na dvor dođe putujuće kazalište, Hamlet upriličuje predstavu s temom ubojstva svoga oca. Klaudiju se budi grižnja savjesti i on prekida predstavu. Hamletu je to dovoljan dokaz.
Klaudije počinje sumnjati da Hamlet zna istinu. Hamlet priča s majkom o situaciji ali Polonije prisaluškuje razgovor te ga Hamlet ubije. Kralj odlučuje ubiti Hamleta, te ga šalje u Englesku, uz tajni nalog da ga se ubije. Hamlet na brodu za Englesku prozre plan Klaudijev i vraća se u Dansku. Ofelija za to vrijeme poludi od tuge za ocem i ljubavi prema Hamletu te se utapa. Njen brat Laert se vraća iz Pariza i želi se osvetiti Hamletu. Izaziva ga na prijateljski dvoboj, ali svoj mač namoči u otrov. Za vrijeme dvoboja zamjene im se mačevi te ih obojicu ranjava otrovna oštrica. Umirući Leart priznaje Hamletu što je učinio, a Hamlet na to ubija Klaudija. Kraljica na to ispija otrovano vino, namjenjeno Hamletu, a Hamlet umire Horaciju, svom prijatelju, na rukama.

Mjesto i vrijeme radnje:

Radnja se odvija oko 1600. godine, u Danskoj.

Teme:

U djelu ima pet tema:

  • tragična sudbina Hamletova
  • tragična ljubav prema Ofeliji
  • prijateljstvo Hamleta i Horacija
  • borba za vlast i pohlepa
  • Hamletov odnos prema čovjeku

Temeljni sukob u djelu:

Temeljni sukob u djelu je sukob Hamleta i Klaudija.

Osvrt na fabulu:

Fabula je dinamična i sama daje poticaj za daljnje čitanje.

Hamlet:

Hamlet je u svakom slučaju sretna mješavina sanjara i realista. Bez njegove bujne mašte ovo djelo svakako ne bi bilo ni sjena Hamleta kakvog danas poznajemo, ali ni bez njegove realne strane, djelo ne bi imalo nimalo dinamičnosti.

Hamlet i ja:

Ne uspoređujem se sa fiktivnim likovima dovoljno često da bih mogao reći da sam se uvježbao u tome, ali kod Hamleta mi stvarno ne nedostaje riječi. Možda zbog njegove jednostavnosti, ali prije zato što se Hamlet skriva u svima nama. Kada bi svatko od nas malo potražio u dubini svoje duše našao bi jednog malog Hamleta, možda ne toliko eksponiranog, kao Shakespeareovog, ali ipak bi našao Hamleta.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava