Koko u Parizu, Ivan Kušan

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 3)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 
Bilješke o piscu:

Ivan Kušan, akademski slikar, književnik i prevodioc. Rođen je 1933. godine u Sarajevu, a od 1939. godine živi u Zagrebu, gdje se i školovao. Piše romane i novele za djecu i odrasle, te drame, kritike, filmske i TV scenarije. Poznat je i po prevođenju sa engleskog, francuskog i ruskog jezika. Najpoznatija djela za djecu i omladinu su mu: “Koko u Parizu“, “Ljubav ili smrt“, “Zagonetni dječak”, “Domaća zadaća”, “Uzbuna na Zelenom Vrhu”, “Koko i duhovi“, a od djela za odrasle značajnije su mu knjige: “Razapet između”, “Zidom zazidani”, “Toranj” i “Trenutak unaprijed”. Napisao je niz TV scenarija prema vlastitim djelima i dobitnik je gotovo svih književnih nagrada za dječju i omladinsku književnost. Bio je i nosioc hrvatske kandidature za Andersenovu nagradu, najveću svjetsku nagradu za dječju književnost. Mnoge svoje knjige sam je ilustrirao.

 

Koko u Parizu

 

Tema:

Kriminalističko-pustolovna, zamršena priča o nestanku najpoznatije slike na svijetu i njen pronalazak uz niz smiješnih i opasnih dogodovština.

Pouka:

Prijateljstvo i odanost prijatelju u najtežim situacijama, pa čak i po cijenu vlastitog života. Poštenje i otpor prema svakoj vrsti kriminala.

Kratki sadržaj:

Koko se veseli putu u Pariz iako ga je Zlatko pomalo prestrašio svojim pričama o tom gradu. Na aerodromu ih dočekuje slikar Poklepović, Zlatkov ujak. Vodi ih u svoj skroman stan i pokazuje im sliku Mona Lisu, koju je naslikao slavni talijanski slikar Leonardo da Vinci. Koko i Zlatko zbunjeno gledaju u sliku, a slikar Poklepović ispriča im priču o filmskom redatelju Allesu Worsonu i njegovom filmu koji se snima u Parizu i svojoj ulozi u čitavom poslu. No o svom filmu Worson je dao intervju čuvenom pariškom reporteru Marcel Cleveru i na taj način mnogi su se zainteresirali za čuvenu sliku, pa čak i agenti osiguravajućeg društva koji su se prerušili u brijače. Oko otmice slavne slike ispreplelo se mnoštvo uzbudljivih događaja i Koko na kraju biva otet. Oteli su ga sinovi lažnih brijača Michel i Jean. Zlatko spašava Koka i ispostavlja se da slika uopće nije ukradena, a Koko se budi iz sna.

Analiza likova:

Koko

Trinaestogodišnjak iz Zagreba, pravog imena Ratko Milić. U njegovj glavi rodio se san iz kojeg proizlazi čitava radnja. Koko ne voli učiti, a ni kupati se. Često se češka lijevom rukom iznad desnog uha, a od jela jako voli punjenu papriku. Iako nije osobito hrabar, ne bježi ni od najgorih situacija. Želi da mu se prijatelji dive kao hrabrom i domišljatom dječaku, a ne da ga drže kukavicom i slabićem.

Zlatko

Zlatko je Kokov prijatelj. Načitan je i pun znanja. Dobro pozna Pariz, a u njegovom opisivanju jako pretjeruje. Koko mu slijepo vjeruje, jer je zadivljen njegovim svekolikim znanjem. Zlatko je bistar i domišljat dječak i nadasve veliki prijatelj.

Koko i Zlatko glavni su likovi priče. Osim njih tu su još Marie i Katsarida, kći uglednog novinara i sin bogatog brodovlasnika.

Negativci Jean i Michel koji se žele proslaviti nekim “velikim” djelom i njihovi očevi, nespretni brijači, zapravo agenti osiguravajućeg društva Frederic i Charles.

Zlatkov ujak, slikar Poklepović zvani Pokle.

Otac od Marie, Marcel, pomalo umišljeni novinar, redatelj Worson i brodovlasnik Somais predstavnici su imućnijeg sloja Pariza.

Bogalj sa drvenom nogom tajanstvena je ličnost u romanu, pojavljuje se kad je najpotrebnije i na kraju se ispostavlja da je to sam Kušan.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava