Lutkina kuća / Nora, Henrik Ibsen

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 1)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Henrik Ibsen rodio se 1828. g. u Skienu u Norveškoj, u religioznoj građanskoj obitelji. Smatramo ga jednim od najvažnijih dramatičara druge polovice 19. st. Nakon raspada obitelji Ibsen se seli u Grimstadt, gdje pokazuje prve znakove sklonosti ka umjetnosti. Nakon nedovršenog studija posvećuje se pisanju i postaje redatelj i dramaturg Norveškog kazališta. Najveća njegova djela su: Katilina, Komedija Ljubavi, Pretendenti, Brand, Perr Gynt, Stupovi društva, Nora / Lutkina kuća, Sablasti, Divlja patka, Gospođa s mora.

 

Lutkina kuća / Nora

 

Kratki sadržaj:

Radnja započinje oko Badnjaka gdje upoznajemo Noru – malu ženu velikog muža; naizgled rasipnicu ali ustvari čuvaricu velike tajne. Dolazi kući iz grada i priča s mužem o novcu. Uto netko dolazi. Dolaze njena stara prijateljica i obiteljski prijatelj – Kristina i Rank. Kristina i Nora pričaju o prošlosti, a Rank odlazi k Torvaldu. Nora otkriva Kristini kako je posudila puno za put u Italiju, gdje se Torvald liječio. Nikom drugom to nije rekla. Ulazi Krogstad i priča s Torvaldom, te odlazi. Torvald, Rank i Kristina odlaze. Krogstad se vraća i prijeti Nori kako će odati da joj je posudio novac i kako je ona za taj novac krivotvorila potpis svoga oca. Traži od nje da namoli svog muža da ga ne otpusti iz banke gdje je Torvald šef. Krogstad odlazi. Torvald se vraća i otkriva da je Krogstad
ponovo dolazio. Nora ga moli za Krogstada ali on ne pristaje. Pripreme za krabuljin ples. Kristina pomaže Nori oko haljine. Dolazi Torvald. Ona ga opet moli, ali on otpušta Krogstada. Nora priča s Rankom, ali dolazi Krogstad i ponovno je ucjenjuje, a u sandučiću ostravlja pismo za Torvalda u kojem sve piše. Kristina odlazi razgovarati s Krogstadom, ali on je otputovao. Nora i Torvald vježbaju ples. Kristina priča s Krogstadom i kaže da se želi udati za njega. On to prihvaća i kaje se zbog ucjene. Odlazi, a Nora i Torvald dolaze. Kristina želi da Torvald pročita pismo. Ona odlazi. Torvald pročita pismo, naljuti se, dolazi pokajničko pismo, pročita ga i želi se pomiriti, no Nora se osvećuje nakon osam godina i odlazi iz kuće.

Analiza likova:

Odvjetnik Torvald Helmer

Lakovjeran i samouvjeren čovjek, koji nažalost ne shvaća da njegova žena nije željna samo ušećerenih badema i novaca, već da traži svoju slobodu koju nikako da dobije, i to ju na kraju natjera na odlazak. On na njezine poteze gleda iz sasvim drugog stajališta, te ju zato ne gleda kao svoju spasiteljicu, već kao osobu koja mu je kompromitirala čast i ugled u društvu.

Nora

Ona je tetošena žena velikog upravitelja banke i kao takva osjeća se ograničenom i ovisnom. Ona je simbol prkosa i dokaz da su prava žena ugrožena. Ona je poprilično kontradiktoran lik jer u jednom trenutku je djevojčica rasipnica, a udrugom ozbiljna žena koja se hvata u koštac s realnim svijetom. Problem s Torvaldom se javlja u obliku Elektrinog kompleksa, ona u mužu traži oca, iako u stvari ne želi biti njegova lutkica, već svoja žena.

Doktor Rank

Dobar obiteljski prijatelj kojeg je život od aktera pretvorio u gledaoca.

Kristina Linde

Ogorčena i ostarjela Norina prijateljica koju je život tretirao potpuno različito od Nore. Za razliku od Nore ona shvaća svijet realno, pa nema Norinih problema.

Bilježnik Krogstad

Tamni lik u djelu koji doživljava preobražaj kada ga gospođa Linde zaprosi. On je isto, kao i ostali likovi van Helmerove familije, tragičan na svoj način. Njegov primjer pokazuje kako je društvo selektivno.

Helmerova djeca – Ervin, Bob i Emi

Odgojiteljica Ana Marija

Služavka Helena

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava