Moj tata spava s anđelima, Stjepan Tomaš

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 2)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Stjepan Tomaš je rođen 1947., poslije II. Svjetskog rata u Novoj Bukovici kod Slatine. Gimnaziju je završio u Našicama, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Živi i radi u Osijeku. Objavio je nekoliko romana za djecu: «Moljac i noćni čuvar», «Dobar dan, tata» i «Halo, ovdje komandosi». Knjiga ratnih dnevničkih zapisa «Moj tata spava s anđelima» nadopunjena pojavila se ponovno pod naslovom «Mali ratni dnevnik». Napisao je i četiri zbirke pripovijedaka za odrasle: «Sveti bunar», «Tko kuca otvorit će mu se», «Smrtna ura», «Anđeli na vrhu igle» te romane: «Građani u prvom koljenu», «Taninska četvrt», «Život u provinciji», «Zlatousti». Za knjigu „Dobar dan, tata“ dobio je nagradu Grigor Vitez 1987. godine.

 

Moj tata spava s anđelima

 

Književni rod:

Epika

Književna vrsta:

Ratni dnevnik

Tema:

Domovinski rat

Osnovna misao:

Rat je najgore što se čovjeku može dogoditi

Mjesto radnje:

Osijek – citati:

«Nastava je odgođena do daljnjega, dok ne dopusti čika Bora Ivanović, komandant vojarne ‘Milan Stanković’ u Osijeku.»
«Iza njega veliki crni plakat na kojemu je pisalo: OSIJEK NIKADA NEĆE BITI OCEK.»
«Moram završiti ovaj dnevnik iz opkoljenog (ali neosvojenog) grada»

Vrijeme radnje:

Domovinski rat 1991; kraj ljeta, jesen ’91.
(vidi se iz datuma: od 6. rujna, petak do 2. prosinca, ponedjeljak)

Kratki sadržaj:

Te godine nije počela školska godina zbog rata. Cvijetu bi zakašnjeli početak školske godine inače radovao, ali ne i ove. Roditelji su joj svaki dan išli raditi, a ona je ostajala sama kod kuće. Često je nestajalo struje. Cvijeta se rado igrala sa svojom najboljom prijateljicom Zlaticom. Baranja je šaptom pala. Mladi bračni par Reisner se odselio u Njemačku i povjerio Cvijeti dvije mačkice, Mimi i Kima. Počela je radio-škola u trajanju od tri minute. Kod Zlatice na Sjenjaku bilo je jako gadno, bar u skloništu. Sve izgleda kao kaznionica. U jesen, 3. listopada, pogođena je i njena škola. Tata uglavnom kuha ručak. 10. 10. je bačena «krmača» na krov Zlatičine zgrade, probila je nekoliko katova i zapalila stanove. Zlatica će nekamo otputovati. Došla je struja nakon 50 sati. Cvijeta je gledala na TV-u američku seriju «Kućni video». Opet je nestalo struje, a znači i hladnije je. Neka reporterka je pričala s gardistima o vjeri. Pokazalo se da ju nitko nije odbacio i prestao vjerovati u Boga. Mnogi su nosili krunice oko vrata. 25. 10. se vratila struja pa se tata odlučio obrijati, ali je uspio obrijati  samo jednu stranu, odmah je nestalo struje. Idući dan došao je djed iz susjedstva s unučicom telefonirati kod njih. Cvijeta je upitala Mirticu gdje su joj mama i tata. Rekla je da joj tata spava s anđelima. U trgovinama je sve poskupjelo. Na TV-u se sve slabije vidio zagrebački program, ali zato se dobro vidio novosadski i beogradski. U «Glasu Slavonije» naslovi su veći od članaka. 14. 11. je opet pogođena katedrala. Cvijetin tata je slušao nestrpljivo glas Europe ne bi li čuo priznanje Hrvatske. Zlatica je u Austriji u nekoj obitelji i ide u hrvatsku školu. 20. studenog je pao Vukovar. 30. 11. je pao prvi snijeg, ali Cvijeta nije smjela ići van. Idući dan njeni su roditelji odlučili da ide u Pinkafeld u Austriji sa školom «Dobriša Cesarić». Cvijeta je tu noć toliko plakala da je ujutro imala temperaturu. Na večer su išli u grad kupiti nove termo-hlače, trenirku, papuče i još neke sitnice za put. Trg je bio posve pust. Navečer nije mogla zaspati. Pitala se je kad će ponovno u Osijeku osvanuti lijepi bezbrižni dan.

Analiza glavnih likova:

Cvijeta
Djevojčica koja je odlučila pisati dnevnik, ima 12 godina, ide u 6. b. razred OŠ «Anka Butorac», mrzi rat.

Mama
Farmaceutkinja, dosta je pesimistična.

Tata
Prosvjetni inspektor, pravi optimist, voli se šaliti.

Sporedni likovi:

Zlatica, susjedi

Jezik i stil:

Pisano je u obliku dnevnika današnjim rječnikom.

Stilska sredstva:

Epiteti: Nova, školska, ovogodišnje, zakašnjeli, pečeno, mučeničkog, napaćenog, dnevnoj, pune, zlatni.

Onomatopeje:

«Dum! Dum! Dum! – čula sam kratke tupe udarce.»
«-da se u zraku umjesto zvuka granata ponovno čuje pjev ptica ili bar buka autobusa i tramvaja…»

Kontrast:

«On je za sebe govorio da je Jugoslaven – rekao je tata – takvu je i zastavu za praznike isticao. Odnedavna govori da je Hrvat, iako ga nitko ne pita šta je.»

Usporedbe:

«Kao, mama je danas bila ljutita na nas, pekla ih je nevoljko, pa kolači nisu uspjeli.»
«…vi ste djevojčice kao plodovi voćke.»
«S tom će školom biti kao s onom pačjom.»
«…izgledaju kao kaznionice u američkim filmovima.»
Metafora: «Grad odijeva točkastu pidžamu.»

Dojam o djelu:

Dnevnik mi se jako svidio jer je realističan. Prikazuje rat baš onakvim kakav je bio.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava