Novela od Stanca, Marin Držić

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 4)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Marin Držić, najveće je ime hrvatske renesansne književnosti i jedan od najvećih komediografa svjetske književnosti svoga doba. Rodio se 1508. g. u Dubrovniku, u uglednoj i bogatoj obitelji pučana – trgovca, koja je kasnije gospodarski propala. O njegovoj mladosti nema puno podataka. 1538. godine dobio je potporu za školovanje u gradu Sienni, gdje se uključio u život sveučilišta, ali i u kazališni život. Period od 1548. do 1562. kada opet boravi u Dubrovniku, je doba njegovog najplodnijeg književnog stvaralaštva. Umro je 1567. g. u Veneciji. Najpoznatija djela su mu “Novela od Stanca“, “Dundo Maroje“, “Skup” i mnoga dr.

Držićeva komika:

“Svojim je dramama umio dati potpuno domaći izgled, uvodeći lica sa značajnim dubrovačkim govorom ili s različitim narječjima okolice, i unoseći u sve situacije mnogo lokalne boje. Njegova je komika često vulgarna, ali je uvijek duhovita i vesela. U njegovoj komediji nema moralne obaveznosti; glavna joj je svrha nasmijati publiku.”

(Mihovil Kombol, Povijest hrvatske književnosti do narodnog preporoda, Zagreb, 1945.)

 

Novela od Stanca

 

Bilješke o djelu:

Komedija od jednog čina. Ovo je djelo jedno od najvećih ostvarenja Marina Držića. U njoj je ostvarena savršena ravnoteža između forme i šale, koju izvode objesni dubrovački mladići nad starim Stancem. Ovo djelo se bazira na kontrastu između objesne mladosti i konzervativne starosti.

Stanac, stari seljak s rijeke Pive, dolazi u Dubrovnik s kozletom, sirom i vodom da bi trgovao. Ozlojađen što ga nitko ne želi primiti na počinak, sjedi uz fontanu na gradskome trgu. Dubrovački mladići Vlaho, Dživo i Miho u toj karnevalskoj noći žele se našaliti s lakovjernim Stancem. Uvjeravaju ga da će ga vile pomladiti, te mu dok spava, obriju bradu i oduzimaju imovinu, a zauzvrat mu ostavljaju novac.

Prizor prvi

U toploj dubrovačkoj noći maskirani Vlaho i Miho susreću se na ulici. Stadu razgovarati jedan s drugim. Iz tog razgovora saznajemo nešto o običajima tadašnje mladosti. Dok im roditelji krenu spavati oni kroz prozor dolje te gradom do Duičine ulice. U toj ulici, koja danas više ne postoji, bile su javne kuće u kojima su se ti mladići sastajali. Takav jedan izlazak Miha vješto nam u jednoj strofi opisuje Držić:

“Bogme imam smješna oca!
Kuću mi zatvori, ma ja, kad večeram,
fengam poći leći gori; a ja ti omjeram
kako ću se kalat niz njeku funjestru
i, kad pođu svi spat, obučen se u pjastru;
čelatu na glavu, brokjer na bedru učas
stavim, a rđavu ovu mčinu na pas,
pak se niz konopac na ulicu kalam,
a mudri moj otac u odru mni da sam.”

Miho poslje toga pripovijeda Vlahu kako je vidio starog seljaka na trgu, te odlučuju da se s njime našale. Ubrzo potom dolazi Đivo.

Prizor treći

Naivčina Stanac žali se što ga nitko ne želi primiti na noćenje. U očekivanju jutra on se smjestio na trgu. Dživo mu pristupa i predstavlja mu se kao Sedmi muž Dugi nos, trgovac iz Gracka. Govori mu kako su ga vile pomladile. On je isto kao Stanac došao u Dubrovnik na pazarenje i isto tako ga nitko nije htio primiti na noćenje. Tijekom noći došle su mu vile, davši mu zlatnu jabuku i vodu mudrosti. Potom su ga vile (Perilica, Kitica, Pavica, Propumantica) odvele u svoje dvore gdje su ga tijekom noći pogostile, a ujutro se pomladio. Rekao je Stancu da čeka budan, jer će mu doći vile koje će ga pomladiti.

Zaključak:

U ovoj kratkoj komediji Držić ostvaruje snažan, pomalo vulgaran humor, opisom dubrovačkog noćnog života i negostoljubljivosti samog grada prema strancima.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava