Omiški gusari, Alojz Majetić

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 2)
Bilješke o piscu:

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

Alojz Majetić rođen je u Rijeci 30. 08. 1938. Srednju školu završio je u Delnicama, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao korektor, novinar i urednik. Priredio je Antologiju hrvatskog humora u šest knjiga, a uređivao je časopise “Paradoks” i “Kerempuh”.

Objavio je više zbirki pjesama, a poznatije su mu: “Dijete s brkovima priča”, “Otimam”, “Zapovijedni način”, “Kako uspjeti u životu”. Piše i romane, a za povijesni roman “Omiški gusari” dobio je 1981. godine Nagradu “Grigor Vitez”. Poznat je i kao autor radijskih i filmskih scenarija.

 

Omiški gusari

 

Mjesto radnje:

Split, te okolica Splita i Omiša.

Vrijeme radnje:

Razdoblje izmeđe 1180. i 1226. godine.

Tema:

Borba plemena Kačića protiv jačih neprijatelja, za očuvanje svoje djedovine i slobode.

Pouka:

Treba biti hrabar, pravedan, odlučan i ustrajan u borbi za slobodu i očuvanje svog ognjišta.

Kratki sadržaj:

Pohlepan splitski nadbiskup Rajnerije nastoji nizom spletki prisvojiti za splitsku crkvu zemlju u selu Srinjinama podno Mosora. Uz pomoć carskog namjesnika Rugerija ishodio je pravo na navedenu zemlju, no ova je pripadala omiškom plemenu Kačića. U borbi za očuvanje svoje zemlje razljućeni Kačići predvođeni knezom Nikolom ubiše gramzivog nadbiskupa. Bojeći se odmazde moćnijeg neprijatelja Kačići skloniše u Split malog Malduha od kojeg je knez Nikola puno očekivao. U gradu se Malduh ubrzo zagledao i zaljubio u plemkinju Mariju Plusnik. Njezin otac Petar i brat Dominik bili su probizantinci i veliki neprijatelji Kačića. Kaznena bizantska ekspedicija bila je potučena do nogu i doživjela je veliku sramotu.

Marijin otac Petar, brat Dominik i pohlepni nadbiskupov sluga Mačica odlaze u Ravenu po opljačkano blago koje je tamo skrio pokojni nadbiskup. U gužvi u luci Malduh je izrazio Mariji želju da je jednog dana uzme za ženu. Pokazao je pritom odlučnost pravog muškarca. Marija je odmah pristala, no te je riječi čula Jurislava, očeva sestra koja je nakon majčine smrti brinula o Mariji. Malduha su uhvatili i bacili u tamnicu. Knez Nikola odluči spasiti Malduha te otme Dominika kako bi napravili zamjenu zarobljenika. U međuvremenu Marija sazna da je Jurislava očeva ljubavnica a ne sestra i ova joj pomogne doći do voljenog Malduha prije razmjene. Mladić se vraća kući, a otac i Jurislava odvedoše Mariju u samostan. Odrastao Malduh uzaludno traži Mariju i u toj potrazi dolazi blizu Venecije gdje biva uhvaćen i bačen na galiju kao veslač.

Na galiji je i Dominik, poznat kao posebno okrutan gonič veslača. U napadu Omišana na galiju oslobođen je Malduh, a zarobljen Dominik. U zamjenu za slobodu Dominik otkrije mjesto gdje se nalazi Marija. Nakon šest godina traganja Malduh je konačno našao voljenu Mariju. Oženili su se i ona mu rodi sina Osora. Malduh je ponovo na moru i planira stvoriti savez gradova koji će se onda lakše oduprijeti Veneciji. Ne uspijeva u svojoj nakani, pa gradi flotu i uspješno se bori protiv Mlečana. U jednoj od borbi Dominik ponovno biva zarobljen. Malduh mu poklanja život, no ovaj za uzvrat mora potopiti onoliko brodova koliko ih je potopio brod na kojem je služio.

Održao je obećanje i između Dominika i Malduha razvilo se čak i neko pritajeno prijateljstvo. Omiška flota zadaje teške udarce neprijatelju sve dok 1226. godine nisu potpisali mir s papom, a Malduhu se gubi svaki trag.

Analiza likova:

Malduh Kačić

Glavni lik romana, ujedno je i povijesna ličnost. 1221. godine postao je omiški knez. Već kao dječak bio je srčan, strastven i odlučan. Zbog izvanrednog pamćenja bio je živa pomorska karta i u tri je godine upoznao obje obale Jadrana. Ima veliku duhovnu i fizičku snagu, te se ističe kao srčan, neustrašiv i mudar vođa, posebno odan ideji borbe protiv Mlečana.

Marija Pulsnikova

Nije povijesna ličnost. U romanu pisac je opisuje kao Malduhovu ženu. Krase je odanost, ljubav i razumijevanje. Za razliku od oca Petra i brata Dominika ne podnosi ubijanje, podvale i surovost. Dobra je majka i odana žena.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava