Plesna haljina žutog maslačka, Sunčana Škrinjarić

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 1)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

SUNČANA ŠKRINJARIĆ rođena je 1931. godine u Zagrebu. Diplomirala je hrvatski jezik na Pedagoškoj akademiji. Radila je kao službenica, glumica i novinarka te, naposljetku, kao profesionalna književnica. U književnosti se javila 1946. godine zbirkom pjesama Sunčanice. Objavila je dvadesetak knjiga pjesama i proze za djecu, od kojih su najpoznatije Kaktus bajke, Ljeto u modrom kaputu, Pisac i princeza, Čudesna šuma i Dva smijeha. Najmlađima je namijenila slikovnice Plesna haljina žutog maslačka, Tri jabuke s bakinog ormara, Zimska bajka i druge. Od dramskih tekstova ističu se igrokazi Bajka o maslačku, Slon u gradu i Ludi lampion, koji su izvedeni u Zagrebu i Uppsalli, te radio-drame za djecu i mladež Zeleni šešir, Čovjek koji je postao gljiva i druge. Svijet Sunčane Škrinjarić mogli bismo označiti poetskom bajkom, u kojoj slobodno djeluju ljudi, stvari i pojave. Svijet je to kojemu je granice (ili bezgraničnost) odredila pjesnička mašta, a pokrenula drevna mudrost bajki. Spisateljica je dobila književnu nagradu: “Grigor Vitez” 1970.,1978. i 1983. godine, a 1981. nagradu “Ivana Brlić-Mažuranić”. Njezina knjiga Ulica predaka predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi “Mir sloboda i tolerancija” u Münchenu. Piše prozu za odrasle: Kazališna kavana, Jogging u nebo, Pasji put, Čarobni prosjak i dr.

Prema njezinu romanu i scenariju snimljen je prvi hrvatski dugometražni crtani film Čudesna šuma.

Knjige su joj prevedene na litvanski, mađarski, slovenski i druge jezike.

Godine 1999. nominirana je za najveću svjetsku nagradu u području dječje i omladinske književnost “Hans Christian Andersen” za 2000. godinu, poznatu kao “Mali Nobel”.

 

Plesna haljina žutog maslačka

 

Ideja:
Ni najtvrđe srce ne može izdržati a da se ne smiluje kad je netko tužan i žalostan.

Glavni lik:

Maslačak – obični dosadni drač, tužan, ružan, u izgaženoj suknji, zaplakan

Sporedni likovi:

Bubamara – stara, mudra, svakog poznaje
Kukci – dosadni
Mravi – zaposleni
Krijesnice– umorne
Leptiri
Bumbari
Pčele
Cvrčci
Uholaže
Smrdljivi martin
Dječak – nestašan
Pauk – star, ružan, krvnik jadnih mušica, zloban, pakostan, pustinjak, nesretan, osamljen, oporog srca

Kratki sadržaj:

Svake godine sprema se svečani ples cvijeća. Na taj ples želio je ići i izgaženi žuti maslačak. Plakao je i bio tužan i žalostan jer nije imao novu haljinicu. Čula je to stara bubamara i sazvala sve kukce. Nitko mu nije mogao pomoći. Sažalio mu se stari pauk koji je osjetio da će umrijeti. On nikome nikada nije napravio dobro, već samo zlo. Kad je maslačak zaspao, pauk je sam sebi obećao da će mu izatkati najljepšu, nježnu, prozračnu, providnu, laganu haljinicu od najdivnije pređe. Ujutro kad je pauk poklonio haljinicu malom žutom maslačku, maslačak je umro radostan s osmjehom. Maslačak je otišao na ples i bio je najljepši. Svi su s njim plesali i divili se njegovoj haljinici. Drugi dan neki nestašni dječak puhnuo je u njegovu prozračnu haljinicu. Druge godine na livadi se pojavilo puno malih maslačaka.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava