Prijan Lovro, August Šenoa

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 4)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

August Šenoa je rođen 1838. godine u Zagrebu, gdje u burnim godinama ilirskog preporoda provodi djetinjstvo. U doba njegova odrastanja na političkom planu se zbivaju mnoge promjene, koje utječu kako na Hrvatsku tako i na njega. Otac mu je bio dvorski slastičar, čeh, a majka mađarica. Gimnaziju je pohađao u Pragu i Zagrebu. U 22. godini piše svoje prvo djelo U zlatnom Pragu. S obzirom na to da je već tada bio poznat kao panslavist nije se mogao dalje školovati. Njegova najveća djela su: Kameni svatovi, Zlatarevo zlato, Prijan Lovro, Seljačka bunaČuvaj se senjske ruke, Diogenes, Prosjek Luka, Mladi gospodin…
Umro je mlad 1881. godine u Zagrebu, nesretan što je ostavio mnogo nezapočetih i nezavršenih djela. Doba od 1871. do 1881. godine naziva se Šenoinim dobom.

 

Prijan Lovro

 

Bilješke o djelu:

Prijan Lovro je kraća pripovijest, u formi nešto duže novele. Likovi su stvarni i proizlaze iz Šenoina života. Naime, pouzdano se zna da je Lovro postojao i bio Šenoin prijatelj u Pragu. Uloga piščeva lika u pripovijesti je vrlo značajna jer je na taj način autror mogao sudjelovati u građi te pripovijetke. U ono doba vladalo je uvjerenje da je život u Hrvatskoj malen i stisnut, te da nema događaja koji bi pobudili razvoj hrvatske književnosti. Šenoa kritizira situaciju u kojoj se hrvatski jezik zapostavlja u korist njemačkog, francuskog i talijanskog. Lovro je mladić čije neprilike potiču iz životnih činjenica. On nema sredstava za školovanje, mora primati kojekakve službe jer je siromah; plemenitaška djevojka ne prihvaća njegovu ljubav jer je seljak, u nevolji se želi oženiti bogatom djevojkom te ga zbog toga optužuju za pohlepnika, a on se ubije. Šenoa je fabulu gradio na psihosocijalnim kontrastima. Glavni kontrast je želja – mogućnost, a sporedni su grad – selo, duhovno – svjetovno, bogatstvo – siromaštvo. Tema ovog djela je težnja čovjeka da se iz primitivne, seoske sredine uzdigne do ravnopravnog građanina.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava