Robinson Crusoe, Daniel Defoe

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 7)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Defoe Daniel, engleski pisac, rođen 1660. g. u Londonu, a umro 1731. u Moroofieldsu. Isprva trgovac, pada pod stečaj, zatim novinar, publicist, tajni agent, romansijer. Defoe je objavio velik broj pamfleta, eseja, projekata o najrazličitijim temama počevši od reforme odgoja i škola do međunarodne politike i skloništa za idiote. Robinson Crusoe ubraja se među klasična djela svjetske literature. Pisac se inspirao putopisom Woodesa Rogersa „Krstarenje oko svijeta“ (1712.), gdje je opisana pustolovina škotskog mornara Aleksandra Selkira koji je godinama živio usamljen na pustom otoku Juan-Fernandez.

 

Robinson Crusoe

 

Mjesto radnje:

Pusti otok u Tihom oceanu

Vrijeme radnje:

1659. – 1686. g.

Tema:

Borba usamljenog čovjeka protiv prirode.

Analiza likova:

Robinson Crusoe

Robinson Crusoe nije junak nadljudske snage kome sve uspijeva brzo i lako. On je običan čovjek. Vrlo teško podnosi samoću. Strah mu je stalni pratilac. Uprkos povoljnoj klimi otoka nismo sigurni da bi ostao na životu da nije donio s nasukanog broda puške i barut, šaku žita i druge stvari. Povijest njegova uspjeha je duga priča o mnogobrojnim napornim i tegobnim neuspjelim pokušajima. Robinson puno razmišlja, mijenja odluke, mjesecima radi naporno na nečemu što će se katkad na kraju izjaloviti. Tako je neprestano pokušavao, služeći se samo sjekirom, izraditi veliki čamac kojim bi mogao otploviti s otoka. Uložio je u taj posao mjesece i mjesece mukotrpnog rada. Nije uspio, ali je pokazao neslomljivu ustrajnost, prkos, odlučnost da pobjegne s otoka kao i nemir i strast za plovidbom. Živeći više od 27 godina na pustom otoku pokazao se kao uspješan ratar, vješt stočar, od nužde majstor svih zanata, ali sve te duge godine mirovanja na jednom mjestu samo su još ojačale njegovu vječnu želju za putovanjima i izazovima. Takav Robinson je običan čovjek koji u vrlo teškim uvjetima života dokazuje svoju ljudsku veličinu.

Petko

Bio je lijep momak, dobro građen, ravnih i čvrstih ruku i nogu, ne prekrupan, visok, skladan, star oko 26 godina. Crte lica mu ne odavaju ni okrutnost ni divljinu nego jedino neku istinsku muževnost. Kosa mu je bila duga i crna, i nije bila kovrčava poput vune. Čelo i visiko i široko. Iz očiju mu sijeva neka velika živahnost i bistrina. Lice okruglo i puno, nos malen, ne spljošten kao u crnaca. Usta lijepo oblikovana, usne tanke, a zubi krasni, pravilni i bijeli poput bjelokosti. Robinson ga je nazvao Petko, prema imenu dana kada ga je spasio, za uspomenu na taj dan.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava