Seljačka buna, August Šenoa

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 2)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

August Šenoa je rođen 1838. godine u Zagrebu, gdje u burnim godinama ilirskog preporoda provodi djetinjstvo. U doba njegova odrastanja na političkom planu se zbivaju mnoge promjene, koje utječu kako na Hrvatsku tako i na njega. Otac mu je bio dvorski slastičar, čeh, a majka, mađarica. Gimnaziju je pohađao u Pragu i Zagrebu. U 22. godini piše svoje prvo djelo U zlatnom Pragu. S obzirom na to da je već tada bio poznat kao panslavist nije se mogao dalje školovati. Njegova najveća djela su; Kameni svatovi, Zlatarevo zlato, Prijan Lovro, Seljačka bunaČuvaj se senjske ruke, Diogenes, Prosjek Luka, Mladi gospodin…
Umro je 1881. godine u Zagrebu, nesretan što je ostavio mnogo nezapočetih i nezavršenih djela. Doba od 1871. do 1881. godine naziva se Šenoinim dobom.

 

Seljačka buna

 

O djelu:

Ovo je povijesni roman iz razloga što opisuje seljačku bunu – povijesni događaj. Premda se radi o romanu u kojem su posebno izražene masovne scene, Šenoa je uspio izdvojiti Gupca kao individuu. On je simbol potlačene hrvatske i njenog naroda. Patnje naroda Šenoa naglašava čestim biblijskim motivima. Kontrasti u djelu se zasnivaju na razlikama između plemstva i seljaštva, a u trenutku predaje Gubec postaje simbol velikog čovjeka koji se odrekao sebe za druge. Masovne scene su toliko realne da se čitatelj može uklopiti u djelo. Primjerice, borbe su opisane s toliko detalja da se možemo poistovjetiti s nekim od boraca. Tome pridonose mnogi akustični efekti te su te scene sve u svemu dinamične i zanimljive. Unutar velike i neumoljive povijesti Šenoa nalazi mjesta i za ljubavnu priču. Opisuje ljubav Jane i Đure Magdića. To je idealni model ljubavi jer draga čeka svog junaka da se vrati iz rata. Naravno, kako bi se potkrijepio opći ton knjige Jana je silovana, a Đuro se kad ju vidi takvu vraća u boj. To samo pokazuje kako je osobna patnja pretočena u patnju naroda. Roman ipak završava u oportunističkom tonu, koji predviđa svjetliju budućnost.

Mjesto i vrijeme radnje:

Radnja se zbiva u hrvatskom Zagorju oko 1573. godine.

Likovi:

Ursula

  • Vlasnica polovice stubičko – susedgradskog imanja
  • Čvrsta i ponosna žena
  • Pomalo naivna
  • Vjeruje kako je Andrija Batur neće zakinuti

Andrija Bator

  • Mađarski kraljevski sudac
  • Prepreden do kraja
  • Ne preže ni pred čim

Palffy

  • Batorov poslanik
  • Preprepredeniji od gazde

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava