Škrtac, Jean Baptiste Poquelin Moliere

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 6)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Jean Baptiste Poqelin rođen je 1622. g. u Parizu kao sin dvorskoga tapetara. Kao sin situirane građanske obitelji polazi gimnaziju kod isusovaca u Parizu, a pravo studira u Orleansu. Vrlo kratko službuje kao odvjetnik, a 1643. g. osniva zajedno sa obitelji Bejart kazališnu družinu “Illustre Theatre” (“Čuveno kazalište”).

1644. g. uzima umjetničko ime Moliere, po kojemu je poznat i danas. Nakon nekih financijskih poteškoća Moliere, sada već vođa družine, odlazi na dugo putovanje po Francuskoj koje traje od 1645. do 1658. godine, pod zaštitom jednog moćnog plemića. Na tim putovanjima Moliere piše i izvodi svoje prve kratke komedije. 1658. godine nastupa pod zaštitništvom kraljeva brata u Parizu. Sljedeće godine izvedene su Kaćiperke, prvi veliki Moliereov književni i kazališni uspjeh, i otada je on poznata i viđena osoba kazališnog Pariza.

Nakon izvedbe Škole za žene i kralj se osobno zauzima za njega, dodijelivši mu kao prvom francuskom glumcu stalnu novčanu pomoć.

Umro je 1673. godine od tuberkuloze, nakon četvrtog izvođenja Umišljenog bolesnika. Četiri dana nakon smrti trajali su pregovori oko njegova sprovoda. Tek je kraljevim nalogom smio biti pokopan na groblju, a ne izvan njega. Ipak je pokopan u onom dijelu groblja koji je pripadao mrtvorođenima, dakle nekrštenima, jer se nikada nije odrekao glumačke karijere.

Prema zapisima suvremenika, Moliere je bio nizak i pomalo zdepast, okruglih nogu i jake glave usađene u ramena. Bio je otvoren i pošten, što mu je u svim krugovima stvorilo vrlo mnogo prijatelja i zaštitnika, čak i naklonost Luja XIV. Kao izvanredan glumac karakternoga tipa interpretirao je gotovo sve svoje glavne junake.

Najpoznatija djela: Smušenjak (izveden 1655.), Kačiperka (1659.), TartuffeUmišljeni bolesnikMizantropŠkrtac, Don Juan i mnoga druga.

 

Škrtac

 

Kratki sadržaj:

Cléante priznaje svojoj sestri kako je zaljubljen, te ju moli da ga ne pokušava odvratiti od toga. Élise ga upita tko ja ta koju ljubi, a on odgovara da je to prekrasna djevojka koja se nedavno doselila po imenu Mariane. Za to vrijeme Harpagon tjera La Fléchea iz svoje kuće, koji mu govori da samo čeka njegovog sina (Cléante mu je rekao da ga čeka). Harpagon mu govori neka ga čeka na ulici jer mu ne vjeruje i misli kako će ga pokrasti. Le Fléche ga zafrkava no Harpagon se uzrujava i tjera ga van. Kasnije razgovara sam sa sobom o tome kako je teško steći takav novac kakav on posjeduje, a zadržati samo dio potreban za troškove. Kasnije dolaze Cléante i Élise. Harpagon pomišlja kako su čuli njegovo glasno razmišljanje, no oni su jednostavno razmišljali o tome kako da ga oslove a da ga ne prekinu. Cléante mu govori kako svi znaju da je on imućan čovjek i da raspolaže popriličnim imetkom. Harpagon govori kako lažu oni koji to govore i da te glasine šire lupeži. Harpagon svoju djecu proglašava neprijateljem, odnosno sve one koji govore da je on imućan.
Govori Cléantu kako besramno troši njegov novac na skupu odjeću, no Cléante je zapravo veoma sretne ruke i ono što dobije kockanjem potroši na svoju odjeću. Harpagon mu govori kako to ne valja te mu izgovara računicu kojom dokazuje svoju iznimnu lihvarnost. Élise i Cléante šapću nešto jedno drugom, ali Harpagon odmah pretpostavlja kako se dogovaraju oko toga kako će ga pokrasti, no oni jednostavno govore kako žele s njim razgovarati o ženidbi. Harpagon im govori kako on također želi o tome razgovarati s njima. Harpagon im govori kako kako je upoznao mladu djevojku po imenu Mariane. Nakon što čuje kako se njegov otac želi oženiti ženom koju on voli pada mu mrak na oči. Harpagon govori svojoj kćeri kako je Cléantu našao udovicu za koju će se udati, a njoj starca gospodina Anselmu. Élise odbija to vjenčanje, a Harpagon joj govori kako griješi te kako će se svi ostali složiti sa njim, i poziva Valére da odluči umjesto nje.
Valére ugađa Harpagonu kako bi lakše izašla s njim na kraj. Tako Harpagon Valéreu daje svoju ulogu (apsolutnu moć nad Elvirom u odabiru pravog muža).

Cléante se susreće sa Le Flécheom radi 15 tisuća franaka koje mu hitno trebaju. Za to mu je Le Fléche predložio meštra Simona. Cléante ne zna da je s druge strane njegov otac. Harpagon se želi uvjeriti kako mu novac ide u dobre ruke, no nakon što se susretnu počnu vrijeđati jedan drugoga. Susreću se Le Fléche i Frosine, a Frosine mu govori kako posreduje u posliću sa Harpagonom. La Fléche mu govori kako može biti sretan ako išta iz njega izvuče jer je najškrtiji čovjek na svijetu. Frosine dolazi do Harpagona te mu počinje laskati kako izgleda mlado, da će dugo živjeti itd. Harpagon ga pita kako napreduje njegovo sklapanje braka sa Marianeom. Frosine mu govori sve što želi čuti: kako užasno malo novaca troši na sebe, kako voli starije ljude itd., te joj Harpenon priređuje večeru. Postaje sve samouvjereniji jer mu Frosine puni glavu kako dobro izgleda te kako će se svidjeti Marianei. Frosine mu načinje temu kako joj treba novaca no Harpagon se odmah uozbilji. Frosine mu povremeno govori kako je lijep i naočit, a povremeno ga traži za vrlo malu svotu novaca. Pobjeđuje Harpaganova škrtost i on odlazi pripremati se za večeru. Harpagon i za ovako važnu večeru nastoji potrošiti što manje novaca.

Razgovaraju Mariane i Frosine, i Mariane joj priznaje kako bi radije uzela onog plavokosog mladića koji je pohodio u njezinoj kući, nego koga drugog. Frosine joj govori kako će moći uživati u mladićima nakon što Harpagon umre, a da bi se to trebalo dogoditi u sljedeća tri mjeseca. Nakon što ga je ugledala, Mariane govori kako je ružan. Harpagon je upoznaje sa svojim sinom i kćerkom. No, kad je ugledala sina, govori kako je to taj plavokosi mladić. Cléante joj govori kako ju ne bi volio imati za maćehu. Mariane joj govori kako i ona isto misli. Cléante joj udvara, no kasnije govori kako je to činio u očevo ime. Nakon što su krenuli prema sajmu, Cléante uzima očev prsten i poklanja ga Marianei u njegovo ime, na što Harpagon burno reagira. Cléante i Mariane polako otkrivaju svoje osjećaje jedno drugom, i Mariane mu govori ako uspije uvjeriti njegovu majku da će priznati svoje osjećaje za njega. Frosine govori Marianei da mu pokuša dojaditi svojim željama te da Harpagon poludi. Frosine govori kako im treba neka žena koja je dobra glumica kako bi uvjerila Harpagona da je jako bogata i ženidbenim ugovorom mu darovala cijeli svoj imetak. Harpagon sluti da Cléante i Mariane nešto mute, no Cléante ga ubrzo uvjerava kako je to radio u očevo ime. Harpagon mu govori kako ipak misli da je prestar za Marianeu, i da bi mu je dao za ženu, no pošto nije zaljubljen u nju, brak bez ljubavi nije dobar. Cléante mu kasnije priznaje svoju ljubav prema Marianei, te da ju silno želi za ženu. Cléante shvaća kako ga otac vara, te mu prijeti da će sve učiniti kako bi mu je preoteo. Harpagon poziva Jacquesa kako bi posredovao kao sudac u ovom sporu. Jacques laže pomalo obojici i pomiruje ih na ne baš čist način. Nakon nekoliko dijaloga otac i sin se ponovo posvađaju.

Harpagon paranoično optužuje sve kako su mu ukrali škrinju s blagom te svima prijeti da će ih ubiti, a zatim i sebe. Povjereniku govori kako mu je nestalo 10 tisuća škuda, te da želi cijeli grad i predgrađe pobacati u tamnicu. Harpagon prvo sumnja u Jacquesa, a zatim u Valérea. Govori mu kako je uspio sklopiti brak sa njegovom kćeri na što Harpagon još više poludi. Na kraju Valére i Mariane doznaju da su brat i sestra, a Anselmo njihov otac. Cléante govori ocu kako će mu škrinjica biti vraćena ako mu preda Marianeu. Harpagon govori kako prvo želi vidjeti škrinjicu jer nema novca koje bi dao djeci za vjenčanje. Anselme se ponudi kako će on sve platiti i Harpagonu dati sašiti novo odijelo. Harpagon želi povjerenika platiti Jacquesovim životom, kako ne bi trošio novac. Anselme je također platio povjerenika, a Harpagon nije mogao čekati da se domogne svoje škrinjice.

Analiza likova:

Harpagon

Cléantov i Elisin otac, zaljubljen je u Marianeu, veoma škrt starac. Ima škrinjicu u kojoj se nalazi 10 tisuća škuda. U svakome vidi lopova i nikome ne vjeruje, čak ni svojoj djeci. Bez obzira gdje i kada uvijek nastoji što manje, ako i išta potrošiti. Radije bi dao nečiji život nego platio svojim novcem.

Cléante

Harpagonov sin, totalna suprotnost oca. Što se tiče ljubavi nije ga briga za novac. Zaljubljen je u Marianeu i voli je bezuvjetno. Spreman je sve učiniti za ljubav.

Valére

Anselmov sin. Zaljubljen je u Élise te se ulizuje Harpagonu kako bi se oženio njegovom kćeri. Veoma je mudar i lukav čovjek.

Mariane

Anselmova kći. Zaljubljena u Cléantea. Njezina majka želi da se bogato uda, no ona želi istinsku ljubav i nije ju briga za novac.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava