Začuđeni svatovi, Eugen Kumičić

Objavio hrast No Comments

DOWNLOAD (verzija uključeno: 3)

Ranch Pia

Skinite lektire.eu na Vaš ANDROID i pregledavajte lektire u offline izdanjua

 

Bilješke o piscu:

Eugen Kumičić rođen je 11. siječnja 1850. u Brseču, a umro je 13. svibnja 1904. godine u Zagrebu. Studirao je filozofiju u Beču. Godine 1883. povukao se iz službe i posvetio književnom i političkom radu. Više puta je bio zastupnik u Hrvatskom saboru. Njegovi romani dijele su u tri skupine. Prvu skupinu sačinjavaju istarsko-primorski romani (Jelkin bosiljak, Začuđeni svatovi i drugi) u kojima na romantičan način opisuje istarske ljude, u prvom redu ribare, pomorce i seljake. Drugoj skupini pripadaju gradski romani u kojima je pokušao kritički prikazati zagrebačko građansko društvo (Olga i Lina, Gospođa Sabina i drugi). Trećoj skupini pripadaju povijesni romani (Urota Zrinsko-Frankopanska i Kraljica Lepa). Ostala djela su romani i pripovijetke: Neobični ljudi, Primorci, Sirota, Preko mora, Teodora, Pobijeljeni grobovi te drame Sestre, Obiteljska tajna i Petar Zrinski.

 

Začuđeni svatovi

 

Mjesto radnje:

Lučica, crkva, Sadrišće, Šabarićeva kuća, načelnikova kuća, stupovi, carska cesta, Stipina kuća, Salettijev posjed, groblje, Martinova kuća.

Vrijeme radnje:

Prošlost, dok je Istra bila pod talijanskom vlašću.

Tema:

Sukobi između bogatih stranaca koji moralno i materijalno upropašćuju selo i siromašne istarske ribare koji se bore za svoje poštenje i opstanak.

Osnovna misao:

Djelo govori o otimanju hrvatske obale i tlačenju hrvatskog puka u prošlosti. Bogati stranci uzimali su sve siromašnim seljacima i ribarima, a na kraju oni kobno završavaju shvaćajući da nitko ne može dugo držati hrvate u šaci. Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada.
Svakoj sili dođe kraj.

Problematika koja se obrađuje u djelu:

Odnos tuđinaca koji su na vlasti i domaćeg stanovništva koje je potlačeno.

Kompozicija djela:

Uvod – Brodolom kod Lučice.
Zaplet – Alfredo Saletti i Mato Bartolić se zaljubljuju u Mariju
Vrhunac – Antonio ubija Alfreda
Rasplet – Mato i Marija se vjenčaju
Završetak – Antonio ubija Marina Salettija i sam umire

Kratki sadržaj:

Lučica je bio miran primorski gradić sve dok se nije desio brodolom u Sadrišću. Tada je udarcem u glavu ozlijeđen Mato. Odnijeli su ga u kuću ribara Šabarića. Njegova kći Marija njegovala je Matu.

Mato se oporavio i zaljubio u Mariju. Nakon nekog vremena zaprosio ju je, a ona je pristala. Mato nije znao da je bogatašev sin Alfredo Saletti također zaljubljen u Mariju i da je stalno salijeće i napastuje. Nakon što je Antonio osramotio Alfreda i spasio Mariju, Alfredo naručuje njegovo ubojstvo. Antonio ubija Alfreda u samoobrani, a kasnije saznaje da su zapravo bili braća. Marijin brat Marko tajno se sastaje s Elvirom, Alfredovom sestrom. Njezin otac Marino ne zna za tu vezu. Antonio prenosi njihova pisma. Jednom, dok je tako nosio pismo Elviri nalazi ga njezin otac, i Antonio ubija i njega u samoobrani.

Nakon Marijinog i Matinog vjenčanja Antonio se, želeći pobjeći od samoga sebe, skriva kod groblja, gdje i umire znajući da je ubio svoga brata i oca.

Prepričana epizoda:

Dok je trajao tajni sastanak Elvire i Marka Antonio je čuvao stražu. Alfredo idući kući nailazi na Antonija i napada ga. Antonio ga ubija nožem i bježi. U strahu odlazi kod prijatelja Jose i njegovog oca Martina te im kaže što se dogodilo. Od njih saznaje da mu je Alfredo Saletti brat po ocu.

Analiza likova:

Antonio Marola

Mladić niska stasa. Imao je jake ruke i široka prsa. Bio je siromašni ribar:

“Odijelo Antonijevo je poderano, gdjegdje krpa na krpi”.

Bio je veoma izdržljiv:

“Ljuta je zima, no on kao da je ne osjeća, jer mu jedna nogavica od hlača tija do koljena zavrnuta.”

Vrlo je požrtovan. Povučen je i čudan. Bilo bi dana da ništa ne kaže ili da ode i ne vrati se nekoliko dana. Na njega je pazila obitelj Šabarić primivši ga kao člana obitelji. Najviše je volio Mariju i Marka, za njih bi skočio i u pakao. Marku je pomagao prenoseći njegova pisma Elviri. Mariju je više puta spasio od napasnika Alfreda Salettija. Alfredo ga je zbog toga mrzio. Antonio kasnije ubija Alfreda u samoobrani. Cijela Lučica je za njega mislila da je nahod. Kasnije se saznaje da mu je otac Marino Saletti, a majka Marica Kozulić. Marino Saletti ga napada i Antonio ubija i njega. Skrivajući se na groblju umro je od hladnoće.

Marija Šabarić
Mlada djevojka vitkog i punog tijela. Bila je snježne puti. Njezina glatko počešljana kosa podavaše čednu i nježnu dražest smrknutom joj čelu. Duboke i crne obrve krasile su joj lice. Imala je male, bjeloputne i oble noge.

“… bijaše Marija najdivnija tačka. Njezino rascvjetano, gipko i slikovito tijelo, bljesak sreće na prekrasnom joj licu, snježna put i sjajna kosa, bujne joj grudi i sav onaj nježni sklad čarobnih uda, sve to bijaše tako milo, zdravo i puno života i tako dražesno.”

Dok je Mato ležao ranjen, ona je pazila na njega. Kasnije se on zaljubio u nju. Alfredo je također bio zaljubljen u Mariju. Na putu do nje uvijek bi mu se ispriječio Antonio što je jednoga dana završilo Alfredovom pogibijom. Antonio bi za Mariju skočio u pakao. Kad su prošle Marijine nevolje sa Alfredom, ona se udala za Matu Bartolića.

Leave a Reply

Icons by N.Design. Designed By Ben Swift. Powered by WordPress, and Free WordPress Themes
Entries RSS Comments RSS Prijava